De oogziekte macula degeneratie
In het kort is de oogziekte macula degeneratie een oogziekte die het centrale zicht aantast en uiteindelijk bijna helemaal blokkeert. Macula degeneratie wordt veroorzaakt wanneer een deel van het netvlies verslechtert, voornamelijk het centrale deel van het netvlies wordt bij deze oogziekte aangetast.
Het netvlies is de binnenste laag van het oog, bestaande uit de receptoren en zenuwen die licht signalen verzamelen van het oog naar de oogzenuw, vanwaar het dan naar de hersenen voor interpretatie gaan en ons het gevoel van visie geven. De macula is het centrale deel van het netvlies en is verantwoordelijk voor scherp zicht en kleur visie. De visie die we gebruiken om te lezen, een naald in te rijgen, een handtekening te zetten of om gezichten te herkennen. De macula is een zeer gespecialiseerde deel van het zenuwstelsel en het oog waarin de fotoreceptoren die reageren op licht stimulus en de neuronen die te interpreteren en doorgeven van deze signalen precies worden georganiseerd en dicht verdicht. Het is de macula die het mogelijk maakt mensen te zien.
De oogziekte macula degeneratie kan dus een enorme impact hebben op je leven en hoe je dingen ziet, letterlijk dan. Lees daarom meer hierover in ons artikel over de oorzaken van macula degeneratie en over de oogziekte zelf.
Kan je van de oogziekte macula degeneratie genezen?
Ja dat kan in vele gevallen maar is wel afhankelijk van diverse zaken. Om te beginnen is het altijd zaak om als je de symptomen van deze oogziekte hebt snel een arts te raadplegen voor een doorverwijzing naar de oogarts. Want welke vorm van macula degeneratie u eventueel ook heeft, in een vroeg stadium is het altijd te behandelen, en soms dan ook te genezen.
Wilt u meer informatie over de behandeling van de oogziekte macula degeneratie, lees dan ons artikel hierover “behandeling macula degeneratie“.