Wat is Maculadegeneratie
De oogziekte Macula Degeneratie is een aandoening aan het oog waarbij het zicht ernstig aangetast kan worden. Maculadegeneratie is voornamelijk een ouderdomsziekte omdat het vaak pas optreedt bij mensen boven de 50 jaar. De gevolgen als de Macula aangetast wordt is dat het centrale zicht langzamerhand wegvalt, de Macula is namelijk het centrale deel van het netvlies die verantwoordelijk is voor de details die je ziet. Wat je bij Macula degeneratie dan ook ziet is dat de eerste symptomen vaak zijn dat mensen een vlek (gele vlek) zien in het midden van hun beeld, uiteindelijk zal dit steeds erger worden totdat alledaagse dingen zoals iets lezen of autorijden onmogelijk worden. Maar voor het zover is, zijn er gelukkig nog wel wat behandelingen mogelijk om de oorzaak van de maculadegeneratie te bestrijden. Het is in ieder geval belangrijk voor de mensen die last hebben van de symptomen om zich zo snel mogelijk te testen of ze mogelijk last hebben van Macula degeneratie.
Macula degeneratie test
Zodra je last gaat krijgen van symptomen van zichtsverlies of vlekken voor je ogen zal je direct doorverwezen worden naar een oogarts. Je kan zelf ook het een en ander online testen op bijvoorbeeld deze website hier. Deze online test voor Macula Degeneratie is er een van vele, en eigenlijk kan je hier alleen maar de conclusie uittrekken als je dus een van de symptomen hebt om zo snel mogelijk een oogarts te bezoeken. Want hoe eerder een diagnose gesteld wordt, hoe beter het resultaat van een eventuele behandeling wordt. Vooral de natte vorm van Macula degeneratie is in een vroege vorm nog heel goed te behandelen.
Macula degeneratie oorzaak
De oorzaak van macula degeneratie is door diverse onderzoeken naar voren gekomen dat er toch een heel stuk erfelijkheid inzit. Om het zomaar even te zeggen, het zit in je genen. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor is geleverd dat 3 op de 4 gevallen waarbij Macula Degeneratie wordt vastgesteld het vanuit de genen komt. Hierbij wordt de term macula dystrofie vaak gebruikt als de ziekte aan deze voorwaarden voldoet. Tevens is er ook bewijs dat factoren als blootstelling aan zonlicht, bepaalde voeding en roken een oorzaak zijn bij de ontwikkeling van macula degeneratie.
Kan je Macula degeneratie voorkomen?
Om het maar even heel bot te zeggen, nee dit kan niet. Wat je wel kan doen is goed opletten met je voeding. Wetenschappelijk onderzoek heeft hierin aangetoond dat je met het eten van bepaalde antioxidanten het proces van de degeneratie wel kan vertragen. Hierover kan je meer lezen op onze pagina over voeding en dieet. Ook vitamines extra slikken en/of bepaalde natuurlijke suplementen kunnen helpen alleen dit kan wel het best gedaan worden in overleg met de desbetreffende oogarts.
Kan maculadegeneratie ook in 1 oog krijgen of is het altijd in beide ogen?
Het is mogelijk dat de symptomen in eerst instantie in 1 oog aanwezig zijn, maar aangezien het om een oogziekte gaat worden uiteindelijk beide ogen aangetast.
Kunnen jongere mensen ook maculadegeneratie krijgen?
Ja dit kan. Aangezien het om een genetische aandoening gaat is het al vanaf de geboorte aanwezig. Hier worden vaak wel andere benamingen aangegeven, in de leeftijdsgroep van 5-20 jaar heeft het ook wel de naam Midden onset maculaire degeneratie ook wel bekend als Stargardt ziekte, fundus flavimaculatus of macula dystrofie.
Welke varianten van maculadegeneratie zijn er?
Eigenlijk zijn er 2 varianten namelijk droge maculadegeneratie en natte maculadegeneratie.
- Droge maculadegeneratie is bij ongeveer 90% van de patienten aanwezig die aan de ziekte macula degeneratie lijden. Gele afzettingen ook wel drusen genaamd ontstaan in het netvlies bij de Macula en hoe verder dit zich ontwikkeld hoe slechter het centrale zicht gaat worden. Het enige qua behandeling wat hier aan gedaan kan worden is d.m.v. een stappenplan met de oogarts overgaan op een gepast leefpatroon qua voeding en eventuele randzaken om het proces te vertragen.
- Natte maculadegeneratie is de variant die snel toeslaat maar wel het best behandeld kan worden. De natte macula degeneratie ontstaat wanneer abnormale bloedvaten groeien achter de macula. Deze zijn heel fragiel en kunnen vocht en bloed gaan lekken wat weer littekens veroorzaakt, waardoor er dus snel veel schade kan ontstaan.