Macula degeneratie test

macula-degeneratie-testMacula Degeneratie Test

De eerste test om te constateren welk vorm u eventueel heeft van Macula degeneratie is het meten van de scherpte van het zicht, en een onderzoek naar de gesteldheid van het netvlies. Zeker in een vroeg stadium van deze oogziekte zal de scherpte van het zicht nog wel enigszins intact zijn, maar een oogarts kan d.m.v. het bekijken van het netvlies al wel kunnen constateren of de symptomen van maculaire degeneratie al aanwezig zijn.

Mochten er al specifieke tekenen van macula degeneratie aanwezig zijn, dan kan vaak ook al de vorm van MD bepaald worden waardoor een behandeling ook snel van start kan gaan. En hoe eerder de macula degeneratie test afgerond is en een behandeling van start kan gaan, des te beter de slagingskans is om deze oogziekte af te remmen of zelfs te genezen.

Wat bekijken ze met deze macula degeneratie test(en) eigenlijk?

Ze bekijken diverse punten in het centrale deel van het oog en het netvlies. Meerdere plekken in de macula regio bekend als drusen zijn het kenmerk van de droge vorm van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Deze vlekken zijn vetophopingen en celresten onder de gepigmenteerde buitenste laag van de retina. Ze verschijnen als witte tot gele stippen die samensmelten met de tijd. De vlekken kunnen soms leiden een matige vorm van het centrale gezichtsveld  Bepaalde soorten Drusen  zijn ook een bekende risicofactor voor progressie naar de natte vorm van maculadegeneratie.

macula-degeneratie-testEen ander teken van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie is degeneratie van de gepigmenteerde laag zelf. Degeneratie verschijnt als dunner en verlies van het netvlies, de pigmentlaag en het vaatvlies, de tussenlaag van de oogbol. Verlies van het gezichtsvermogen heeft de neiging om matig. Het veroorzaakt blinde vlekken (genaamd scotomen). Als degeneratie van de pigmentlaag wezenlijk beïnvloedt het centrum van de macula, een persoon permanent verloren gezichtsvermogen.

In de ogen van die raken bemoeilijkt door de natte vorm van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, exsudaten (vloeistof), bloed, littekens, en nieuwe bloedvaten membranen onder het netvlies kan worden gezien. Deze afwijkingen kan snel evolueren dan dagen tot maanden. Uiteindelijk kan ze leiden tot diepe onomkeerbare centrale visie verlies. Natte leeftijdsgebonden maculaire degeneratie vermindert gezichtsscherpte tot 20/200 of nog erger binnen twee jaar in 70% van de aangedane ogen.

Als in de Macula degeneratie test er tekenen van maculaire degeneratie worden gevonden, kan een oogarts gedetailleerde foto’s nemen van het netvlies voor toekomstige vergelijking. De macula degeneratie test kunnen ook als volgt zijn:

  • Fluoresceïne angiografie (FA): Een speciale, uiterst veilige kleurstof genaamd fluoresceïne wordt geïnjecteerd in de arm. Dan, een oogarts of professionele oogheelkundige technicus of fotograaf fotografeert het netvlies als de kleurstof gaat door het netvlies. Deze test bepaalt de locatie van het bloedvat of vasculaire schade en of laser behandeling kan potentieel nuttig. Fluoresceïne angiografie is essentieel om de exacte locatie van elke geplande laserbehandeling lokaliseren. Vooral deze test bepaalt of er zijn bloedvaten (natte maculadegeneratie) die wordt aangetroffen kan worden behandeld met lasers of injecties lekken.
  • Indocyaninegroen angiografie (ICG): Deze test gebruikt een andere intraveneuze kleurstof combinatie met infrarood golflengte photography het netvlies te zien. De test kan helpen om tekenen en soorten natte maculadegeneratie te kunnen zien met fluoresceïne angiografie identificeren.
  • Optical Coherence Tomography (OCT): Dit is een invasieve techniek die een onderzoek beeld in dwarsprofiel van het achterste retina in vivo produceert. Hoewel deze methode wordt nu algemeen toegepast in de diagnose van verschillende aandoeningen macula, zijn rol in evaluatie en follow-up van patiënten met leeftijdsgebonden maculadegeneratie pas nu steeds goed vastgesteld. OCT is bijzonder nuttig zijn om de specifieke lagen van retinale betrokkenheid en de aanwezigheid van macula ontsteking of zwelling.
  • Microperimetry met behulp van de Rodenstock scanning laser oftalmoscoop: Dit wordt gebruikt om maculaire gevoeligheid en fixatie patroon te kwantificeren.

Het gezichtsveldonderzoek of de perimetrie meet nauwkeurig de locaties van de verloren of de gebrekkig retinale functies van het oog. Deze belangrijke maculadegeneratie test vereist een goede medewerking van de patient en begrip aangezien het diverse aandoeningen aan het oog kan aantonen, maar niet een van de meest plezierige tests is. Deze kan namelijke naast het testen van het wel of niet hebben van macula degeneratie ook andere aandoeningen testen zoals Glaucoom en zenuwaandoeningen.

Conclusie over de Macula Degeneratie test:

Het is duidelijk dat er diverse tests voor de macula degeneratie aanwezig zijn en nuttig zijn ze ook zeker. Voor de droge vorm kan er helaas niet veel gedaan worden omdat dit toch een ouderdomsziekte is, maar vooral voor de natte vorm kan het van enorm belang zijn om je zo snel mogelijk te laten testen. Als dit namelijk niet op tijd behandeld wordt kan het zicht namelijk binnen enkele weken enorm aangetast worden. Zodra je erop tijd bij bent zijn er namelijk nog diverse behandelingen mogelijk die het voorkomen van verdere schade voorkomen en soms zelfs het al aangetaste deel nog gedeeltelijk kan herstellen.

Links naar andere nuttige Macula degeneratie test websites:

Roukens optiek – http://www.roukensoptiek.nl/optometrie/macula-degeneratie-test.html

 

 

Één reactie op Macula degeneratie test

  1. Pingback:Informatie over Macula Degeneratie | Artikel Plaatsen

Geef een antwoord