Macula degeneratie varianten

maculade-generatieDe oogziekte macula degeneratie is eigenlijk te verdelen in 2 varianten. De macula degeneratie varianten zijn onder te verdelen in de natte variant en de droge. Hieronder staat in het kort in medische termen uitgelegd wat het verschil is tussen deze 2. Voor verdere informatie en behandelingsmethodes kunt u een keuze maken tussen de artikelen bovenin de menu balk.

Droog (atrofische) vorm:

Dit type resultaat van een geleidelijke afbraak van cellen in de macula, waardoor een geleidelijke vervaging van centraal gezichtsvermogen. Enkel-of meervoudige, kleine, ronde, geel-witte vlekken genoemd drusen zijn de belangrijkste kenmerken van het droge type. Deze vlekken worden aan de achterkant van het oog op het niveau van de buitenste retina en worden gedetecteerd door onderzoek van het netvlies met speciaal ontworpen lenzen, een spleetlamp biomicroscoop of een oftalmoscoop. Spots meestal zichtbaar worden wanneer een persoon bereikt zijn of haar late jaren ’30 of ouder, maar zijn veel vaker voor bij mensen boven de leeftijd van 70 jaar. Mensen met deze vlekken kan hebben een uitstekende visie en geen symptomen. De meeste mensen met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie beginnen met droge vorm. De droge vorm van macula degeneratie komt gelukkig veel vaker voor dan de natte vorm. Geavanceerde droge maculadegeneratie, die bekend staat als geografische atrofie, is het hoogtepunt van een langdurige, progressieve verspillen veranderingen in de zenuwen en sensorische retina. Geografische atrofie is de belangrijkste oorzaak van gezichtsverlies bij droge AMD, niet drusen.

Natte (exsudatieve of neovasculaire) vorm:

In de natte vorm van maculadegeneratie, nieuwe abnormale bloedvaten groeien onder het midden van het netvlies. Deze bloedvaten lekken, bloeden, en veroorzaken littekens het netvlies, vervalsen of vernietigen van het centrale zicht. Vision vervorming begint meestal in een oog en kan het andere oog later beïnvloeden. In tegenstelling tot het droge type, kan het zichtverlies snel afnemen in het natte type van macula degeneratie. Natte maculadegeneratie heeft invloed op ongeveer 15% van de mensen die leeftijdsgebonden maculaire degeneratie krijgen, maar de rekeningen hebben voor twee derde van de mensen die een belangrijke visuele verlies hebben.

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.